Relatii: Cum sa-ti dai seama cand esti folosit(a)


Viata pare uneori ca o cursa de obstacole, unde scopul este sa ajungi la Finish intr-o bucata, si pe cat posibil cat mai putin sifonat.

Obstacolele din cursa ta sunt de toate felurile, dar sa vorbim momentan de relatii.

Sunt 2 tipuri de persoane: persoane care majoritar dau si persoane care majoritar iau. Am folosit cuvantul “majoritar” pentru ca si persoanele care dau mai si iau din cand in cand, iar cele care iau mai si dau din cand in cand. Dar, majoritar, se incadreaza in cele 2 categorii.

Daca te incadrezi in prima categorie probabil deja ai avut cateva experiente si cu a doua, si stii cu ce se mananca. Iar daca nu, ai aici cateva informatii care e posibil sa-ti foloseasca.

Persoanele care majoritar dau

Sunt persoane care au propria energie si in general nu depind de nimeni. Pe unde se duc lasa un zambet, o stare buna, bucurie. Iti vine sa ii iei acasa.

Sunt plini de energie si dornici sa ajute. Nu au asteptari, nu-si fac planuri si traiesc momentul, fara sa se gandeasca prea mult pe termen lung.

O relatie cu o altfel de persoana e minunata, mai ales daca si tu esti ca ea. Asta e idealul. Fiind amandoi darnici, evolutia voastra spirituala dar si materiala, atat individuala cat si ca un cuplu – creste exponential. Viata e extraordinara.

Daca o astfel de persoana intra intr-o relatie cu o persoana care majoritar ia, incepe din acel punct numaratoarea inversa pana in momentul in care relatia va esua. De ce? Pentru ca neavand propria energie, persoana care majoritar ia va deveni dependenta de energia celeilalte. Va deveni solicitanta si sufocanta, cu din ce in ce mai multe pretentii.

Daca persoana care ia nu va obtine exact cat are nevoie, va initia certuri, scandaluri, reprosuri. Vor urma tot felul de interziceri si reprize de gelozie si posesivitate. Si, vorbind despre astea, sa trecem la:

 

Persoanele care majoritar iau

Sa incepem prin a spune ca sunt foarte multe, depasind coplesitor pe cele care dau.

Persoanele care majoritar iau sunt in general nemultumite. Nemultumile de ele insele, fara contact cu propria persoana, nemultumite de viata, de alte persoane. Sunt pline de nevoi.

In general trec prin viata ca gasca prin apa, fara sa invete prea multe din propriile experiente si tragand concluzia ca suferintele proprii sunt din vina altora, a vietii, si cel mai bine e sa le evite in loc sa-si rezolve problema care a declansat suferinta in cauza.

Neavand propria energie datorita lipsei contactului cu propriul suflet, cauta neincetat alte persoane de care sa se ataseze, precum un purice de o pisica, si sa ia de acolo ce au nevoie. Se pot recunoaste foarte usor prin prisma faptul ca, general vorbind, “cauta relatii”.

Nu pe tine ca om, si pe “cineva” care sa le ofere ce au nevoie. Sunt pline de nevoi si de cerinte, si tind sa incadreze oamenii in categorii. Iar daca o astfel de persoana te respinge, pentru orice fel de motiv, e pentru ca nu te-ai incadrat in tiparul ei.

Fii recunoscator, pentru ca te-ai scutit de o gramada de suferinta. Tine minte, te-a respins pentru ca nu te voia pe Tine, ci o relatie. Adica pe oricine care sa-i ofere hrana de care are nevoie. Iar daca ai fi intrat intr-o relatie cu o astfel de persoana, cu siguranta te-ar fi folosit, fara sa-i pese prea mult de tine si daca iti e bine sau nu.

Cand 2 persoane care majoritar iau intra intr-o relatie, cuvantul definitoriu pentru o astfel de relatie este “conflict”. Pentru ca nici una nu are suficient nici pentru sine, daramite sa-l mai hraneasca pe celalalt, pluteste in aer o stare constanta de nemultumire.

Nici unul din cei doi nu va reusi sa fie multumit ori sa multumeasca pe celalalt. Se vor folosi unul pe altul pentru a-si umple goluri, iar cand “hrana” e pe sfarsite, starea de conflict se va amplifica si vor ajunge la scandaluri monstru, boala, despartiri dureroase sau divorturi pline de ura.

 

Persoanele care majoritar dau si cele care majoritar iau pot fi recunoscute foarte usor daca esti treaz si prezent. Se dau de gol de la bun inceput, oferindu-ti indicii valoroase. Daca iti vei asculta intuitia si vei fi atent la indicii, vei evita poate ani intregi de chin, relatii esuate, casnicii destramate in care la mijloc mai sunt si niste copii ce vor fi traumatizati.

Concentreaza-te intai pe tine, si scoate din interiorul tau energia independentei, si bucuriei. Nu te baza pe altii pentru propria fericire. Devino o persoana care majoritar da.

 

Razvan Costea

Life Coach

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s