De ce NU FACI BANI facand ce-ti place


In ultimii 10 ani – era dezvoltarii personale sa-i zicem – se tot vehiculeaza ideea ca poti face bani facand ce-ti place. Realitatea cruda e ca nu prea – indiferent la cate seminarii de abundenta ai fi fost, ori la cate carti de educatie financiara ai fi citit.

Explicatia e de fapt foarte simpla, si poate ceva la care nu te-ai fi gandit vreodata. Si nu, nu tu esti de vina. Esti pregatit? Here it comes:

VEI FACE BANI DOAR DACA CEEA CE-TI PLACE TIE ESTE COMPATIBIL CU LUMEA MATERIALA IN CARE TRAIESTI, SI CU MECANISMELE EI FINANCIARE.

Ce inseamna asta?

Pai, daca esti artist, vei castiga doar cat sa supravietuiesti, iar in unele cazuri chiar mai putin. De ce? Pentru ca oamenilor le place sa se bucure de arta, nu sa plateasca pentru ea. Best things in life are free, remember?

De aia sunt muzicieni sau cantareti foarte talentati care canta prin baruri sau la colt de strada, de-aia sunt pictori cu un talent incredibil care se chinuie sa-si vanda operele de arta, de aia sunt fotografi care vin cu bani de acasa pentru echipamente, de-aia sunt instructori de dans care ar vrea sa predea full-time dar nu fac suficienti bani din asta incat sa traiasca decent, autori de carti misto pe care nu le citeste nimeni pentru ca nu sunt promovate. Marii pictori, sculptori, artisti, inventatori – in timpul vietii au fost falimentari. Abia dupa moarte operele lor au crescut in valoare.

Ca sa faci suficienti bani din arta/ domeniul spiritual trebuie sa TE ADAPTEZI LUMII IN CARE TRAIESTI.

Si asta ce mai inseamna?

Inseamna sa creezi ambalaje care sa ia ochiul pentru ce faci tu, sa te promovezi agresiv, sa ai un cerc de oameni care sa te ridice. Stiu, nu are nici o legatura cu arta ta. Dar din pacate asta e momentan lumea in care existi. Pana o sa se schimbe ea, lucrurile vor sta la fel.

Asa ca, daca vrei sa faci bani din ceea ce-ti place, trebuie sa faci compromisuri. Daca nu vrei sa le faci, nu vei face bani.

O tipa agent literar din SUA mi-a spus la un moment dat ca e insuficient ca am scris o carte. Ce daca mi-am pus tot sufletul in ea? Inseamna doar 25%. Restul de 75% pana la succes presupune sa stiu sa imi promovez singur cartea. Ca ea nu ma poate ajuta. That was a wake-up call.

Abundenta nu tine nici de limitarile tale personale, nici de talentul tau, ci de COMPATIBILITATEA CU LUMEA IN CARE TRAIESTI. Sunt atatia oameni lipsiti de orice talent care fac bani de-i intorc cu lopata doar pentru ca s-au adaptat cerintelor lumii inconjuratoare. Ce talent au “vedetele” autohtone siliconate si upgradate? Nici macar unul. Tot ce au facut a fost sa isi puna silicoane, dinti, botox, sa se duca la salonul de bronzat, la salonul de cosmetica si in mall dupa haine. Facand asta, au atras oameni influenti care le-au facut cunoscute. Apoi au aparut la TV, unde prin aspectul exterior au devenit modele de urmat pentru tineri, apoi aparitiile tot mai dese le-au crescut notorietatea, apoi au primit propriul talk-show sau o oferta de la o casa de discuri, desi aveau 0 talent. Au aparut prin reviste, tv de cancan, unde prin scandalurile in care erau implicate amuzau oamenii din fata televizorului. Asa se fac banii. Nu (doar) fiind talentat.

Stiu atatia DJi talentati care abia isi platesc chiria, si isi pierd weekendurile prin cluburi de hiphop, r&b si se intorc acasa la 7 dimineata cu degetele umflate, bataturi in palma si dureri de picioare de la atatea ore de stat in fata pupitrului. Fac bani? Nu. In timp ce un DJ de muzica electronica care umple un stadion si face milioane de dolari aproape ca nici nu atinge butoanele, pentru ca are toate seturile/tranzitiile/mixurile facute dinainte, de altcineva, si el le da doar play. Oamenii stiu asta? Normal ca nu. Ei vin pentru sunetul puternic, pentru artificii, pentru show.

Iata, deci, raspunsurile pe care poate le cautai.

Iti place ce faci? Fa in continuare, dar pe putini bani.

Vrei mai multi bani? Fa compromisuri si transforma-te in ceva ce nu te reprezinta.

Totul este o alegere: sa oferi lumii din suflet ce ai de oferit, sau sa faci bani. Depinde de tine pe care o alegi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s